dinsdag 4 januari 2011

Maandag 3 januari 2011. Dag van de eerste lezing van Teiresias.



Op de eerste dag van Teiresias in de Noorderkerk in Groningen horen we van elkaar dat eigenlijk niemand blinde mensen kent. En als we ze wel kennen, omdat er toevallig in de familie een oom en een tante slechtziend zijn, hebben we het er nooit over gehad. Dat is vanaf nu anders. Ko van den Bosch heeft verhalen van en over blinden die we verzameld hebben tot zich genomen, om de blinde ziener Teiresias uit de Griekse oudheid een negende leven te geven. Maar dan wel in het hier en nu met hallucinerende herinneringen aan parende slangen en de woede van godin Hera omdat m/v Teiresias als geen ander wist dat een vrouw negen keer meer dan een man geniet van sex. Na lezing van Oliver Sacks heeft Ko zijn Teiresias het zicht teruggegeven. Hij laat hem nu leven met Lidy Paalman uit Leek, die op haar 42ste blind werd en zich liet verleiden om op het toneel aardappelen te schillen en daar een smeuiige stammpot van te maken, met de blinde Jan van Strien uit Baflo, die marathon loopt, bergen beklimt, het dak van zijn huis verft en zijn vrouw nooit de deur uit laat gaan zonder een massage en een gevuld broodtrommeltje. Teiresias zal zijn oren wassen met de muziek van Jempie Vermeulen uit Antwerpen die ooit als blinde leerde weven en zo brutaal was om dat aan anderen door te geven. Wil van de Meer heeft nu nog maar een dun vermoeden wat hem te wachten staat als Teiresias. Peter Vandemeulenbroecke, Albert Secuur, Maartje van de Wetering, Ana Katic en de honden van Jan en Lidy zullen hem niets ontziend bijstaan. Ola Mafalaani, de regisseur, zal er alles aan doen om de eerdere NNT successen van Medea, Elf Minuten en Alice in Wonderland op zijn minst te evenaren, maar het liefst te overtreffen.

















André Joosten heeft het decor zo goed als af. Er komt een catwalk die een eind de zaal ingaat. Er komt een keuken met gas en water. De afmeting is gelijk aan de keuken die Lidy thuis heeft. Er komt een grote tafel in de keuken. Er komen adventureseats, links en rechts van het toneel. En er komt infrarood licht.
Johanna Trudzinski gebruikt veel kleur, ook al zien de blinden dat niet. Ze heeft zich voor kostuums laten inspireren door sjamanen en Tarantino. Teiresias heeft trekken van een godfather, of hij het zelf ziet of niet.

Voor meer foto's zie:

1 opmerking:

  1. Meteen al een mooie serie foto's! Dankzij je verslag en foto's begint Teiresias tot leven te komen. Ik heb me als volger aangemeld, al weet ik niet helemaal wat dat inhoudt. En: wat is de Canon G10 geweldig...

    BeantwoordenVerwijderen