donderdag 3 maart 2011

Zondag 27 februari 2011 Audiotour & Audiodescriptie

Hannes Wallrafen was vroeger een gerenommeerd fotograaf. Sinds hij 7 jaar geleden blind werd, is hij een gerenommeerd audiograaf. Rondom de voorstelling Teiresias in Groningen heeft hij een audiowandeling uitgezet in de stad. De eerste dag spreekt Hannes ons toe vanaf het bordes van het stadhuis op de Grote Markt en gaat hij ons voor in de kou van regen en sneeuw. In het atrium van het stadhuis is het droog. Daar luisteren we naar de geluiden van de stad. En zoals Hannes die verzameld heeft, klinkt het carillon nu opeens heel anders. Bij het Waagplein, tussen het Geldkantoor en een café klinkt de stem van Vincent Bijlo via luidsprekers. Hij aait de stad met zijn woorden en geeft de stad er ook van langs. Als je het niet wist zou je je nooit afvragen of Vincent blind is of niet. Vervolgens krijgen alle zienden een oogmasker op en zijn vanaf dan overgeleverd aan de blinden. De weg gaat over graszoden,houtsnippers,plastic en kiezels. De zienden gaan opeens kleine pasjes maken en langzaam lopen, ook al kunnen ze zich daarna vastklampen aan een touw.   







De wandeling  langs het touw eindigt bij het Groninger Forum. Daar is het warm en daar horen we dat een film met audiodescriptie een redelijk nieuw fenomeen in Nederland is. Er zijn nu zes Nederlandse fims die voor blinden ondertiteld worden met geluid. Een blinde en slechtziende kan nu ook naar de film kijken en luisteret via een koptelefoon naar een stem die de beelden beschrijft. Bijvoorbeeld: "Jan loopt door de straat. De taxi rijdt voor. Jan stapt in " Voor deze keer is het geluid van de stem voor iedereen hoorbaar. Voor ons zienden is het nogal hinderlijk om te horen wat je ziet. Maar na afloop van de film Tirza zeggen sommige blinden dat de audiodescriptie niet per se een meerwaarde heeft. Ze begrijpen het niet altijd en raken in de war van snelopeenvolgende flashbacks.
Behalve een speciaal filmrogramma en een audiowandeling is er rondom Teiresias in Groningen nog veel meer te zien met je oren en kan er ook gedineerd worden in het donker.

voor meer foto's zie:
https://picasaweb.google.com/noranorabey/Teiresias6AudiowandelingMetHannesWallrafen270211?authkey=Gv1sRgCKLH2ODv5rL7Iw#

Geen opmerkingen:

Een reactie posten